Life-Chart


 


Waarom een Life-Chart?

Manische depressieve stoornissen komen vaker voor dan men algemeen denkt. Bijna 90.000 mensen in Nederland hebben een vorm van een manisch-depressieve stoornis, tegenwoordig vaker 'Bipolaire stoornis' genoemd.

Gelukkig is men steeds beter in staat om, met professionele hulp, de symptomen in de hand te houden. Meestal gebeurt dit met een medicamenteuze behandeling naast regelmatig contact met een hulpverlener. Vooral het regelmatige contact met de hulpverlener is belangrijk: hoe beter de hulpverlener op de hoogte is van uw stemming en de wisselingen daarin, hoe beter hij/zij in staat is om deze onder controle te houden.

Stemmingswisselingen kunnen soms dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Het is daarom belangrijk om iedere dag bij te houden hoe u stemming was, en welke gebeurtenissen daar misschien wel mee in verband kunnen staan. Als u deze informatie dan aan uw hulpverlener voorlegt, kan het behandelplan daarop worden aangepast.


Digitaal en veiligheid

De gegevens die u hier invoert zijn vertrouwelijk; daarom is veiligheid van groot belang geweest in de ontwikkeling van deze website. De nieuwste beveiligingsmaatregels zijn ingezet om uw gegevens te bewaken. Bovendien worden gegevens niet onnodig opgeslagen, en opgeslagen gegevens zijn zoveel mogelijk anoniem.

Als u een gehele digitale Life-Chart invult en uitprint, worden geen gegevens op de centrale server opgeslagen. Uw gegevens kunnen dan ook niet door kwaadwillenden gestolen worden.

Als u de digitale Life-Chart in delen invoert, of als u de ingevulde Life-Chart naar uw hulpverlener stuurt, worden de gegevens op de centrale server opgeslagen. Deze gegevens worden gekoppeld aan een anonieme gebruikersnaam, die u van uw hulpverlener krijgt. Als kwaadwillenden uw gegevens ondanks alle beveiligingsmaatregelen toch buitmaken, kunnen deze gegevens niet direct aan u gekoppeld worden.


Gebruik van de website

Het invullen van de terugkijklijst (retrospectief) is voor iedereen toegankelijk. Er worden geen gegevens opgeslagen, tenzij u daar voor kiest. Dan heeft u ook een gebruikersnaam en wachtwoord nodig; deze krijgt u van uw hulpverlener.

Voor het invullen van de dagelijkse lijst (prospectief) heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze krijgt u van uw hulpverlener.

Als u een hulpverlener bent, die deze digitale Life-Chart aan uw cliënten wil aanbieden, neemt u contact op met info@website.nl.


Uw stemming herkennen

Het verloop van een bipolaire stoornis verschilt van persoon tot persoon. De één wisselt tussen manische, depressieve en stabiele perioden die enkele weken duren, maar een ander kan alleen manische perioden doormaken. Ook komt het voor dat iemand in dezelfde week of dag wisselt tussen manische en depressieve klachten, of zelfs deze symptomen tegelijkertijd ervaart.

Gelukkig is men steeds beter in staat om, met professionele hulp, de symptomen in de hand te houden. Meestal gebeurt dit met een medicamenteuze behandeling naast regelmatig contact met een hulpverlener. Vooral het regelmatige contact met de hulpverlener is belangrijk: hoe beter de hulpverlener op de hoogte is van uw stemming en de wisselingen daarin, hoe beter hij/zij in staat is om daar rekening mee te houden in de behandeling.

Stemmingswisselingen kunnen soms dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Het is daarom belangrijk om iedere dag bij te houden hoe u stemming was, en welke gebeurtenissen daar misschien wel mee in verband kunnen staan. Als u deze informatie dan aan uw hulpverlener voorlegt, kan het behandelplan daarop worden aangepast.


Depressieve symptomen

  • Minder energie
  • Sombere gedachten of gevoelens
  • Verminderde interesse of plezierbeleving in normale activiteiten
  • Moeite om zich te concentreren
  • Gewichtsverlies of gewichtstoename
  • Veranderingen in slapppatroon (weinig of juist veel slapen)
  • Gevoelens van waardeloosheid, of schuldgevoelens
  • Besluiteloosheid
  • Terugkerende gedachten aan de dood


Manische symptomen

  • Meer energie dan gebruikelijk
  • Verhoogde of geïrriteerde stemming
  • Opgeblazen eigen-waarde
  • Verminderde behoefte aan slaap
  • Buitengewoon spraakzaam
  • Jagende gedachten
  • Snel afgeleid zijn
  • Sterke behoefte om zich te betrekken in aangename activiteiten (veel geld uitgeven, seksueel ontremd zijn, riskante investeringen maken, etc.)


De Life-Chart

De Life-Chart is ontwikkeld om u te helpen uw stemming bij te houden. Dat kan door een maand lang de Life-Chart dagelijks in te vullen (prospectief), of om in de afgelopen 3 jaar terug te kijken en per maand in te schatten hoe uw stemming was (retrospectief).

Als u de Life-Chart over de afgelopen 3 jaar wilt invullen, klikt u hierboven op de grote, witte knop. U kunt deze informatie met uw behandelaar delen door deze digitaal te versturen (met een anonieme gebruikersnaam) of door de Life-Chart uit te printen.

Als u de Life-Chart over de komende maand of langer wilt invullen, klikt u hierboven op de grote, blauwe knop. U kunt met een anonieme gebruikersnaam, die u van uw hulpverlener krijgt, de gegevens invullen. Als u klaar bent (bijvoorbeeld na 1 maand), kunt u de Life-Chart uitprinten, of digitaal versturen naar uw behandelaar.

De Life-Chart invullen is niet moeilijk. In de vragenlijst worden enkele zaken aan u gevraagd; probeer deze zoveel mogelijk in te vullen.
De 7 onderdelen van de Life-Chart worden hieronder besproken:

1. Medicatie

Eventueel met hulp van uw huisarts of hulpverlener, noteert u uw medicatielijst. Daarbij hoort ook de dosering en hoeveel tabletten u heeft genomen.

2. Slapen

Alleen op de dagelijkse lijst, noteert u een schatting van hoeveel uren slaap u in de afgelopen nacht had.

3. Stemming

Op de dagelijkse lijst, noteert u hoe u uw stemming die dag vond, op een schaal van 0 tot 100. 0 staat voor uiterst depressief, 50 staat voor neutraal en 100 staat voor uiterst manisch. Indien u een plotselinge stemmingswisseling op die dag heeft doorgemaakt, noteert u zowel de hoogste als de laagste waardes.

4. Stemmingwisseling

U noteert hoevaak u een sterke, plotselinge stemmingswisseling heeft ervaren. Voor de dagelijkse lijst doet u dit voor de betreffende dag, voor de terugkijk-lijst (retrospectief) geeft u een schatting van het gemiddelde van stemmingswisselingen op een dag in die maand.

5. Ernst van uw stemmings-periode

U noteert hoe zeer uw stemming invloed heeft gehad op uw vermogen om normaal te functioneren, bijvoorbeeld op het werk of in het huishouden. U kunt daarbij gebruik maken van de volgende schaal:

  • Manie - ernstig: ernstige beperkingen of opgenomen
  • Manie - matig-hoog: grote moeite met doelgerichte activiteiten
  • Manie - matig-laag: enige moeite met doelgerichte activiteiten
  • Manie - licht: energiek en productief met weinig of geen beperkingen
  • Neutraal/stabiel
  • Depressie - licht: weinig of geen beperkingen
  • Depressie - matig-laag: functioneren met enige moeite
  • Depressie - matig-hoog: functioneren met grote moeite
  • Depressie - ernstig: ernstige beperkingen of opgenomen
Als de manie onaangenaam aanvoelt, kruist u tevens het vakje 'Ontstemde manie' aan.

6. Menstruatie (voor vrouwen)

Op de dagelijkse lijst noteert u de dagen van de maand waarop uw menstruatie heeft plaatsgevonden.

7. Belangrijke gebeurtenissen

Als er iets belangrijks is gebeurt, noteert u de belangrijkste gebeurtenis van die dag (dagelijkse lijst) of in de betreffende maand (terugkijklijst). Er zijn 3 soorten belangrijke gebeurtenissen:

  1. Levensgebeurtenissen: de belangrijkste gebeurtenis van die dag/maand. Bijvoorbeeld een ruzie met een vriend(in), het horen van goed nieuws, etc. U geeft ook aan hoeveel impact deze gebeurtenis op u stemming heeft gehad, op een schaal van -4 (zeer negatief) tot +4 (zeer positief).
  2. Bijwerkingen: als u bijwerkingen van de medicatie heeft ervaren, kunt u dat noteren. Geeft u daarbij ook aan hoe ernstig deze bijwerkingen u hinderden (mild, matig of ernstig)
  3. Andere zaken: als u andere klachten heeft ervaren, zoals een paniek-aanval, of een eigen notitie wilt maken, kunt u dat hier doen.

Een digitaal initiatief van Anita Kromeich, Jolanda Belleflamme en Michiel Smeets; PsyQ Maastricht, Mondriaan voor Geestelijke Gezondheid 2015